Aktualności
Zachowajcie szczególną uwagę przy przygotowaniu przyjęć z okazji I Komunii Św. !!!
Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania
salmonellozom jest rezygnacja z dań przygotowanych na bazie surowych jaj lub potraw niepoddawanych obróbce termicznej.
PAMIĘTAJMY!
Zachorowaniom można zapobiec poprzez:
- każdorazowe, dokładne mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowania posiłków,
- utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni,
- bardzo dokładne mycie i przechowywanie oddzielnie deseczek do surowego mięsa, drobiu i ryb,
- unikanie podawania na przyjęciach ciast z kremami z użyciem surowych jaj, sałatek z majonezem własnej produkcji, tatara z surowym jajem, rozmrożonych lodów, wątróbki drobiowej niedosmażonej, zupy zaciągniętej jajkiem, niedomytych owoców, warzyw i ich przetworów,
- mycie i parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do przygotowywania potraw i deserów,
- unikanie nabywania produktów spożywczych od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,
- szybkie schładzanie wcześniej przygotowanych potraw,
- bezwzględne unikanie spożywania żywności kilkukrotnie zamrażanej i rozmrażanej,
- wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
- całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
- przestrzeganie właściwej technologii produkcji – poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), która skutecznie niszczy drobnoustroje,
- zwrócenie uwagi na terminy przydatności kupowanych produktów oraz warunki ich przechowywania w sklepie, a także ogólny stan higieniczny pomieszczenia sprzedaży i pracowników obsługi,
- chronienie produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem ich przez ludzi i zwierzęta,
- maksymalne skrócenie czasu przenoszenia produktów spożywczych wymagających warunków chłodniczych z miejsc ich zakupu do domu lub ich przenoszenie w termotorbach.
Zapewnijmy swym pociechom szczęśliwe i niezapomniane chwile, które będą z przyjemnością wspominać.
Opracowanie: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Brodnicy
JAK SKUTECZNIE DEZYNFEKOWAC RĘCE?