Wróć na początek strony
Przejdź do wyszukiwarki
Przejdź do treści głównej
Przejdź do danych kontaktowych
Przejdź do menu górnego
Przejdź do menu dolnego
Przejdź do menu bocznego
Przejdź do mapy serwisu
Herb Świedziebnia
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum

˝Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych˝

"Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych"

Aktualności

2021-05-14

 

Zachowajcie szczególną uwagę przy przygotowaniu przyjęć z okazji I Komunii Św. !!!

Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania

salmonellozom jest rezygnacja z dań przygotowanych na bazie surowych jaj lub potraw niepoddawanych obróbce termicznej.

 

 

PAMIĘTAJMY!

Zachorowaniom można zapobiec poprzez:

 

  • każdorazowe, dokładne mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowania posiłków,
  • utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni,
  • bardzo dokładne mycie i przechowywanie oddzielnie deseczek do surowego mięsa, drobiu i ryb,
  • unikanie podawania na przyjęciach ciast z kremami z użyciem surowych jaj, sałatek z majonezem własnej produkcji, tatara z surowym jajem, rozmrożonych lodów, wątróbki drobiowej niedosmażonej, zupy zaciągniętej jajkiem, niedomytych owoców, warzyw i ich przetworów,
  • mycie i parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do przygotowywania potraw i deserów,
  • unikanie nabywania produktów spożywczych od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,
  • szybkie schładzanie wcześniej przygotowanych potraw,
  • bezwzględne unikanie spożywania żywności kilkukrotnie zamrażanej i rozmrażanej,
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
  • przestrzeganie właściwej technologii produkcji – poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), która skutecznie niszczy drobnoustroje,
  • zwrócenie uwagi na terminy przydatności kupowanych produktów oraz warunki ich przechowywania w sklepie, a także ogólny stan higieniczny pomieszczenia sprzedaży i pracowników obsługi,
  • chronienie produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem ich przez ludzi i zwierzęta,
  • maksymalne skrócenie czasu przenoszenia produktów spożywczych wymagających warunków chłodniczych z miejsc ich zakupu do domu lub ich przenoszenie w termotorbach.

 

Zapewnijmy swym pociechom szczęśliwe i niezapomniane chwile, które będą z przyjemnością wspominać.

 

Opracowanie: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Brodnicy

 

JAK SKUTECZNIE DEZYNFEKOWAC RĘCE?

JAK SKUTECZNIE MYĆ RĘCE?

ULOTKA DLA RODZICÓW

5 KROKÓW BEZPIECZNEJ ŻYWNOŚCI

 

 

Najbliższe wydarzenia
Sołectwa Gminy Świedziebnia mapa Księte Mełno Okalewko Janowo Zasady Zduny Zasadki Granaty Grzęby Michałki Kłuśno Dzierzno Chlebowo Rokitnica Wieś Rokitnica Nowa Świedziebnia

Dane kontaktowe

Gmina Świedziebnia
Adres: Świedziebnia 92A, 87-335 Świedziebnia
Tel.: 56 49 384 60 / 56 49 384 70 / 56 49 384 79
Fax: 56 49 384 29
E-mail: gmina@swiedziebnia.pl
Adres ePUAP: /73lyjx7r4t/SkrytkaESP

Godziny pracy

poniedziałek 7:20 - 15:20
wtorek 7:20 - 16:00
środa 7:20 - 15:20
czwartek 7:20 - 15:20
piątek 7:10 - 14:30

Nr rachunku bankowego

Bank Spółdzielczy w Brodnicy O\Świedziebnia
18 9484 1150 1200 0172 2012 0004

 

Nr rachunku bankowego dla opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi
96 9484 1150 2212 1200 0172 0020
Bank Spółdzielczy w Brodnicy O/Świedziebnia

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.